Kto musi mieć separator tłuszczowy

Separator tłuszczów, to nic innego jak specjalne urządzenie, przeznaczone do zatrzymywania tłuszczów i substancji stałych, które najczęściej są składnikami ścieków płynących z restauracji, lokali gastronomicznych czy nawet warsztatów samochodowych. U kogo jest niezbędny taki separator? Z pewnością muszą go mieć hotele, szpitale, przedszkola, szkoły, wszędzie tam, gdzie funkcjonuje kuchnia i zachodzi potrzeba masowego żywienia, a owe substancje masowo spływają do ścieków. Także warsztaty samochodowe, jak i myjnie samochodowe muszą mieć separator tłuszczów ropopochodnych. Tutaj oczywiście nie chodzi o tłuszczy żywieniowe, czy ludzkie, ale o te pochodzenia samochodowego. Tego rodzaju substancje ropopochodne, są jeszcze gorsze jak te żywieniowe i bezwzględnie muszą być rozbijane i w bezpieczne sposób transmitowane w ściekach. Także hotele, budki gastronomiczne, jak i firmy produkujące potrzebują mieć odpowiedniego rodzaju separatory, by oddzielać tłuszcze od ścieków i niezanieczyszczań środowiska.